* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Friday, 26 August 2011

Low Hb Semasa Mengandung? Cuba Vitalea...

Seringkali kita dengar ibu yang mengandung mengalami masalah low HB (hemoglobin). Ada yang dah cuba macam-macam tapi masih rendah tahap HB. Vitamin Shaklee yang manakah membantu dalam memulihkan semula paras hemoglobin dalam darah khususnya utk ibu hamil?


JAWAPAN : Pengambilan Vitalea Shaklee (multivitamin lengkap zat besi) amat membantu. Berikut kata Mommy Icha dalam entry di blognya mengenai kepentingan zat besi dan pengalamannya mengambil supplemen Shaklee:

"...Semasa mengandungkan Icha, anak pertama, Hb saya paling tinggi pun 12 sahaja. Tetapi, selepas lebih setahun mengamalkan suplemen Shaklee secara teratur, Hb saya 13++, dan saya bukan setakat hamil, malah masih menyusukan Icha!

dan ini lagi pengalaman beliau yg sedang hamilkan adik Icha

"......Berat terakhir saya sebelum lahirkan Icha ialah 52 kg. Lepas bersalin aje, terus jadi 45 kg balik. Hehe. Yelah .. berat Icha je dah dekat 4 kg. Plus berat uri dia yang besar. Air ketuban lagi. Memang berat saya sebenarnya tak bertambah mana pun.Now ni, mengandungkan adik si Icha. Pun nampak ada tanda-tanda macam tu. Lagi-lagi kali ni saya masih breastfeed si Icha dan saya berpuasa pula tahun ni. Risau tau ... tapi, sebab semalam masa scan baby nampak baby bersaiz sepadan usia dan aktif aje. Hilang risau saya.Kali ini saya berazam mahu makan suplemen Shaklee secara konsisten. Untuk kesihatan saya dan baby. Untuk tenaga saya dan baby. Kali ni juga saya akan sungguh-sungguh berlatih lahirkan baby. Taknak dah vacuum. InshaALLAH. Saya akan cuba...."

dan ini lagi pengalaman2 ibu hamil lain yg gembira dgn kesan Vitalea Shaklee (multivit lengkap dgn zat besi )





Fungsi Utama Iron (zat besi) - Untuk darah yang sihat

MAKLUMAT PENTING 
· Lebih daripada 200 billion sel darah merah di hasilkan setiap hari 
· Setiap saat 2.5 juta sel DARAH BARU di keluarkan ke dalam sistem darah
 · Iron menjadi sebahagian daripada struktur hemoglobin yang membawa oksgen ke tisu dan sel TANDA-TANDA KEKURANGAN IRON

· Pucat, tercunggap-cunggap
· Keletihan & kelesuan luar biasa
· Pergerakan yang perlahan
· Anemia ( Penyakit Kurang Darah)
- masalah sembelit
- tidak bermaya
- kuku pecah (retak)
berat bayi tidak naik walau menyusu susu ibu


SIAPA YANG PERLUKAN IRON
· Wanita -- mengandung, menyusu, yang belum menopaus
· Bayi, kanak-kanak, remaja ( gemarkan makanan ringan)
· Mereka yang suka gunakan ubat-ubatan ( pendarahan usus ) contoh asprin
· Penderma darah
· Semua orang


FUNGSI LAIN
· Bantu tukar beta carotene vitamin A
· Bantu buat kolagen ( pelekat/simen pada sel )
· Bantu pengeluaran antibodi
· Bantu buang lemak dalam darah
· Bantu pembuangan toksin dalam hati


BERAPA BANYAK IRON
· 18 –mg @hari
· Kita hanya mendapat 9-mg @ hari
· Problem terbesar adalah iron susah di serap daripada makanan. Hanya 10% iron yang dapat daripada makanan.
· Jika banyak minuman kopi, tea, dan minuman bergas penyerapan juga susah kerana ia menghalang penyerapan


PERBEZAAN SHAKLEE
· Iron + C Kejayaan Shaklee dalam pemakanan tambahan.
· Perbezaan Shaklee ada tambahan vitamin C 
· Vitamin C membantu iron diserap dengan lebih baik


Credit to mamafaiz.com. arissazoela.blogspot.com & YourSuperMom.com

Boleh email kepada saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms/whatsapp di 019-5257274 untuk mendapatkan HARGA ISTIMEWA dan konsultasi percuma.

Thursday, 25 August 2011

Ruam di Muka Anak Baik Selepas Menggunakan Basic H

Email ni saya baru terima :

Maka bagi yang berminat nak cuba Basic H, jangan lengah lagi. Jom place order hari ini!



Sila klik untuk besarkan imej.

"Oh ya, sy nak bagitau..... Sy & hubby 'jatuh centa' dgn Basic H tu sbb masa dlm pantang hari tu, muka baby saya penuh naik ruam yang biji2 merah tu...kesian,menggerutu muka baby saya. Saya try mandikan anak saya dgn Basic H, alhamdulillah dlm masa seminggu dah nampak perubahan & lepas 2 minggu dah licin muka anak sy. Air mandian Basic H anak saya tu saya x buang, sy biarkan aje dlm besen sbb petang sy nak siram pokok limau purut, pokok kari & pokok pandan saya yg cam 'nyawa2 ikan' tu. Tapi bila petang saya terkejut tengok dlm besen tu ada 4-5 ekor lalat mati (setiap hari mesti ada lalat jadi arwah). Maknanya mmg sesuailah kalau saya bersihkan rumah saya guna Basic H. Skarang ni sy tengok pokok2 sy dah bernyawa semula dengan daun2 yang mula melebat. Maklumlah, dengan lalat2 tu skali sy jadikan baja organik hokay! Hehehe...."

 Inilah Basic H yang dimaksudkan
credit to www.anakkuwiraku.com

Boleh email kepada saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms/whatsapp di 019-5257274 untuk mendapatkan HARGA ISTIMEWA dan konsultasi percuma.

Tuesday, 23 August 2011

Sambut Syawal Berpada-pada...Pembunuh dalam Diam...

Hari ini adalah Ramadhan ke 23..sekejap saja rasanya masa berlalu..Lebih kurang seminggu je lagi semua umat islam akan menyambut Hari Raya Aldilfitri..Yang seronoknya raya tahun ni bertambah lagi seorang ahli keluarga saya, si tembam yang tomey yang menjadi kesayangan kedua-dua belah keluarga saya dan keluarga mertua saya..my cute lil baby boy Harith Hakim..! Tahun lepas berdua, tahun ni dah bertiga..Alhamdulillah..
Giliran raya tahun ni di Seremban, lepas tu baru raya di kampung halaman saya di Teluk Intan..raya tahun ni kami sekeluarga memilih tema warna baju meroon..hihi..sedondon la kami nanti.. ;)

Di sebalik keseronokan menyambut hari raya kelak, jangan lupa dengan kesihatan anda dan orang-orang tersayang okay. Membaca entry dari blog Kak N membuatkan saya sedar, beraya biarlah berpada-pada. Jangan kegembiraan bertukar jadi duka pula..Nauzubillah.
_________________________________________________
Credit www.anakkuwiraku.com
Dalam setahun mungkin beberapa kali kita akan bertemu dengan juadah ini namun hanya hari raya sahaja yang kita dapati meriah sekali.




Dalam kita seronok menjamah juadah raya, adakah kita prihatin dengan apa yang kita makan? Masih ingat lagi 14 tahun dahulu, arwah abah saya di serang strok pada malam raya yang kedua. Beliau mempunyai masalah darah tinggi secara kebetulan sehari sebelum raya arwah sangat suka makan satay. Rupa-rupanya dalam diam kadar kolestrolnya meningkat dan menyebabkan tekanan darah meningkat seterusnya merosakkan saraf dalam otaknya maka arwah paralyse selama 2 minggu sebelum terus meninggalkan kami 8 beranak buat selama-lamanya.

Kisah ini menjadikan iktibar buat saya dan suami. Bila nak makan rendang, lemang atau pulut, kami tak berani nak makan banyak sebab tahu kesannya ke atas kolestrol dan jantung. Makan berpada-pada. Sejak awal perkahwinan, keluarga mertua akan pastikan vitamin utama untuk mengurangkan kolestrol wajib ada untuk menampung seluruh keluarga.
Kami akan makan vitamin tersebut dan fokus pada kolestrol terutama musim perayaan yang banyak dengan jemputan rumah terbuka.


Tanpa kita sedari ada sesetengah juadah boleh menyebabkan kandungan lemak jahat dalam salur darah makin meningkat.

Apakah vitamin yang sekurang-kurangnya ada demi mengawal kandungan kolestrol dalam darah terutama dalam mengawal kolestrol jahat iaitu LDL.





Atau jika anda berkemampuan lebih berkemampuan




Secara ringkasnya kepentingan vitamin yang dinyatakan ialah :


Vitamin C sangat perlu dan penting untuk pembuluh darah. Salur darah yang kurang vitamin C ibarat getah paip yang reput dijemur matahari dan bila2 masa sahaja boleh pecah.

Lecithin penting untuk 
proses metabolisma, kolesterol, triglycerides dan lemak darah (blood lipids). Memecah serta mencairkan lemak terutama kolestrol. Menurunkan total serum cholesterol dan meningkatkan kolesterol baik (HDL).  Membantu kawal paras triglycerides. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluhan-pembuluhan darah. Mengurangkan kesan buruk yang wujud dari masalah kolesterol.
 
GLA ianya mengandungi vitamin E disamping ianya berfungsi untuk menstabilkan keadaan hormone di dalam tubuh badan kita. Ianya juga membantu membakar lemak di dalam salur darah. Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung. Mengawal kencing manis dan darah tinggi. Mengawal kolesterol dan bagus untuk fungsi saraf.

Vitamin E untuk menguatkan dinding arteri.Menguatkan imuniti tubuh.Memperlahankan proses penuaan.
______________________________________________

Anda bagaimana? Selain daripada Set B, dah tentu saya bawak juga supplement-supplement di atas. Yelah, masa raya nanti bukan tentang susu je kena jaga..Kesihatan en hubby tu pun kena jaga.Maklum lah hari raya.. en hubby penggemar soto..Di Labuan mostly rumah ada soto..Berminyak tu..

Jika anda juga seperti saya yang risaukan kesihatan suami atau ahli keluarga yang lain semasa hari raya kelak, sila hubungi saya untuk mendapatkan harga istimewa.


Boleh email kepada saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms/whatsapp di 019-5257274.

Monday, 22 August 2011

Fiber dan Zinc Membantu Turunkan Paras Gula Dalam Darah

Alhamdulillah syukur kepada Allah apabila ibu mendapat khabar berita yang menggembirakan. Auntie Sarimah yang masih di Miri mengkhabarkan bahawa teman pendidiknya yang mengidapi kencing manis kini dalam proses sembuh.

Teman Auntie Sarimah ini mengidap kencing manis dengan bacaan gula yang sangat tinggiiaitu 19 dan sering turun naik kandungan gulanya. Dek kerana bacaan gula yang sangat tinggi, teman Auntie Sarimah ini perlu menyuntik sendiri insulin ke dalam tubuhnya. Bayangkan betapa teruk keadaan temannya ini.

Maka Auntie Sarimah meminta pandangan ibu mengenai ini dan bertanya apakah supplement yang mudah dapat membantu temannya ini dapat mengawal kandungan gula dalam darahnya memandangkan telah banyak ubat dan supplement yang dicuba namun masih gagal. Ibu hanya menyarankan teman Auntie Sarimah ini mengambil zinc dan fiber unflavoured Shaklee sebagai tambahan memandangkan pihak hospital telah membekalkan vitamin lain seperti multivitamin dan b complex.
Mengapa zinc? Zinc membantu pankreas mengeluarkan insulin. Insulin penting untuk mengawal kandungan gula dalam darah. Manakala Fiber penting untuk menyerap semua lebihan gula dan lemak LDL dalam tubuh untuk disingkirkan semasa proses perkumuhan.


Percaya atau tidak, dalam masa 2 minggu, teman Auntie Sarimah ini bersungguh meminum fiber bersama zinc yang diberi oleh Auntie Sarimah. Bacaan gulanya sebelum mencuba adalah 19 dan hasilnya setelah 2 minggu kini bacaannya menjadi 6. Doktor sendiri terkejut apabila beliau mampu mengatasi masalah gula yang sangat tinggi yang memang menjadi masalah besar kerana turun naiknya bacaan gula selama ini. Kini teman Auntie Sarimah membuat pesanan kedua untuk zinc dan fiber unflavoured Shaklee demi memastikan gulanya di paras normal. Beliau sangat gembira kerana ditemukan dengan pemakanan yang membantunya mendapatkan kesihatan yang optimum.

Ibu doakan bagi mereka yang mencari supplement untuk ibubapa yang mengidap kencing manis boleh mencuba 2 supplement ini sebagai permulaan. Buat pengetahuan semua, zinc memang penting dalam kebanyakan proses dalam tubuh kita. Namun fiber adalah supplement yang tidak mengandungi apa2 zat selain membantu badan menyingkirkan lemak dan gula yang berlebihan dalam tubuh kita.

Bagi Auntie Sarimah pula, yang telah melahirkan anaknya yang ketujuh baru2 ini sangat gembira apabila anaknya kini hampir 2 bulan usianya telah mencapai berat hampir 5kg. Baby auntie Sarimah ini lahir dengan berat 3.1kg, dan auntie Sarimah memang seorang yang concern dengan perkembangan anak2nya. Memandangkan beliau telah melahirkan anak yang ke 7 beliau memang memastikan anak kecilnya mendapat khasiat yang cukup dari susuibu. Auntie Sarimah memberitahu kepuasannya kali ini adalah kerana beliau mengambil Shaklee sebagai set selepas bersalin berbeza dengan anak2 yang terdahulu. Yang penting zinc banyak membantu dalam pembesaran anak selama penyusuan susu ibu. Ia membantu agar proses pembesaran anak sentiasa meningkat.

Ibu doakan agar ramai ibu yang akan bersalin selepas ini mengambil vitamin dalam proses penyembuhan sekaligus dapat membekalkan vitamin yang berkualiti kepada si kecil melalui susuibu. Alhamdulillah ibu sendiri melalui proses penyembuhan selepas bersalin dengan hanya pengambilan vitamin lengkap dan hasilnya sangat membanggakan.

credit : ibu addin & nasa
 
Boleh email kepada saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms/whatsapp di 019-5257274 untuk mendapatkan HARGA ISTIMEWA dan konsultasi percuma.

Friday, 19 August 2011

Kenapa Vitamin C Shaklee Perlu Dipatah Dua Jika Demam Dan Selsema?



Shaklee Sustained Release Vita- C 500mg



Perasankah anda di botol vitamin C 500mg Shaklee tertulis perkataan Sustained releasedbagi mereka yang membeli fullpack bleh g tgk botol vitamin c anda sekarang..  Ini bermaksud vitamin C Shaklee sebiji mengandungi 500mg vitamin C dan ianya dirembeskan secara perlahan-lahan dalam badan mengikut keperluan badan kita tadi. Ini sangat bagus kerana vitamin C bersifat larut air dan ianya mudah dihapuskan dalam keadaan tertentu contohnya jika kita stress, berhadapan dengan cuaca panas dan banyak lagi.

Namun apabila kita demam atau selsema, saya akan advise amik sebanyak dua biji vitamin C iaitu sebiji waktu pagi dan sebiji lagi waktu malam.. Selain itu, saya akan advise agar vitamin C itu dipatah dua sebelum ditelan.. 

Kenapa patah dua?

Ianya untuk memastikan vitamin C itu merembeskan kesemua vitamin C 500mg.. Ini kerana semasa kita sakit badan kita memerlukan vitamin C pada kadar yang lebih tinggi dari biasa. Maka saya harap agar lebih ramai yang sedat tentang kepentingan vitamin dalam kehidupan seharian.. 


Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau. Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com, sms or whatsapp di 019-5257274..

Wednesday, 17 August 2011

Wajah bersih, berseri dan kulit lebih mulus!

" Saya amik vitamin ni sebab period saya tak teratur. Tapi siapa sangka lepas makan vitamin ni, suami dan keluarga mertua puji kulit saya makin cantik. Bukan nak puji diri sendiri tapi saya memang dapat rasakan perubahan yang ketara amik vitamin ni. Dulu makan vitamin E pun tak nampak ketara seperti sekarang. Terima kasih kak N"

Ini adalah testimoni yang saya terima dari seorang customer saya. Beliau mahu dikenali sebagai puan S sangat gembira dan teruja selepas mengambil vitamin yang saya sarankan kepada beliau.

Beliau amalkan vitamin yang sangat penting untuk seorang wanita mengekalkan kestabilan hormon dan secara langsung ianya dapat melihat hasilnya dari kulitnya yang makin cantik dan berseri.

Berapa lamakah boleh melihat kesan ini pada wajah bila amalkan? Paling cepat ialah 7 hari dan paling lewat ialah 21 hari. 

Adakah anda ingin tahu apa yang beliau amalkan ?
Hanya emailkan pada saya di syikin.nazri@yahoo.com dengan tajuk
 
Saya ingin kelihatan cantik!
Saya akan emailkan kepada anda rahsia puan S.

Sila email saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms 019-5257274 untuk mengetahui promosi bulan ini dari Group Euphoria kami serta peraduan menang DUIT RAYA..!!

Monday, 15 August 2011

Kaitan Kekurangan Vitamin Kepada Emosi dan Mental Anda

credit to Yoursupermom

Seronok sebenarnya mempelajari bidang kesihatan dan pemakanan ini. Pada saya, ilmu yang diperolehi sangat bermanfaat untuk diaplikasi dalam setiap aspek kehidupan kita sehari-hari. Tidak ada yang terkecuali.

Pagi ini saya membaca satu artikel yang ditulis oleh teman saya, Mommy Lyna, tentang kaitan kekurangan vitamin kepada emosi dan mental kita. Nah! Betapa pentingnya tubuh kita consume vitamin yang cukup bukan sahaja untuk kesihatan fizikal, malahan mental juga (yang membawa kepada emosi yang stabil).

Berdasarkan artikel tersebut, terdapat 4 jenis vitamin/ mineral penting yang diperlukan oleh tubuh kita demi melestarikan mental dan emosi yang sihat. Saya ringkaskan dalam jadual di bawah.





Oleh itu, pastikan tubuh anda mempunyai bekalan vitamin/ mineral di atas secukupnya supaya mudah anda menjalankan aktiviti seharian anda. Gangguan mental/ emosi acapkali menyukarkan kita membuat keputusan, jadi kurang bermotivasi, tidak bersemangat apatah lagi mahu menjadi insan yang cemerlang.
Jika anda merasakan tidak mampu menyediakan keperluan vitamin/mineral di atas daripada diet harian anda, pengambilan makanan tambahan amat digalakkan. 

Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau. Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms di 019-5257274 atau pm saya di facebook Kikin Nazri.

Sunday, 14 August 2011

Testimonial ~ ESP Terbaik di Bulan Ramadhan..yeayy!!

ESP memang best! Masih belum terlambat untuk anda merasai pengalaman-pengalaman mereka di bawah.

* credit to all customers for the testimonials

Testimoni #1 : Sahur dengan ESP. Breastmilk cepat penuh.


Testimoni #2 : Puas hati dengan production breastmilk setelah 30 bersama Shaklee

Testimoni #3 : Hasil memberangsangkan dengan ESP


Testimoni #4 : Puas hati setelah ambil ESP, PD dan buah tamar


Testimoni #5 : Kulit cantik, tangan kurang lenguh dengan ESP



Dan banyak lagi ..! Yang ini wajib ada ketika sahur.


credit to Yoursupermom.com
 
Mahu dapatkan ESP dengan harga yang istimewa?  
Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms di 019-5257274 atau pm saya di facebook Kikin Nazri.

Saturday, 13 August 2011

Aiskrim dari ESP + Meal Shake Shaklee

Sesuai untuk hidangan berbuka nanti, terutama kanak-kanak yang biasanya sukakan sesuatu yang manis dan sejuk. Kita yang dewasa pun sama aje. Tambah-tambah cuaca sekarang yang lebih banyak panas akibat pengaruh El-Nino. Resepi dan sumber bergambar hasil Nadia.

Bahan-bahan :- 

1 Biji Putih Telur
4 sudu gula perang( sbb gula perang kadar kemanisannya agak kurang berbanding gula putih)..tp kalau nak guna gula putih pun boleh
1 penutup esen vanila
1 sudu besar ovelette (boleh cari kat kedai kek atau supermarket-warna kuning)
1 tin susu cair
1 1/2 sudu ESP dan 1 1/2 sudu Meal Shake


Cara Buat
Mix kan guna mixer putih telur dan gula sehingga kembang
Dah kembang, masukkan ovelette 1 sudu dan mix lg hingga sebati
Kemudian, masukkan 1 penutup esen vanila dan mix lagi hingga sebati
Masukkan susu cair dan mix sampai kembang
Akhir sekali, taburkan ESP (kalau ada Meal Shake boleh masukkan juga) lagi sedap dan kacau hingga sebati...
Kalau suka, blend biskut oreo atau badam atau tambahkan chocolate chip untuk bg lbh sedap...
masukkan dlm freezer dlm sekitar 8 jam dan SIAPPP...


MEMANG MAVERLLOUSS..SEDAP BANGETT..DAN MENYIHATKANNN...


credit to http://azrinna-kiosk.blogspot.com/

Selamat mencuba! Hubungi saya untuk mendapatkan ESP anda di talian 019-5257274 atau email saja di syikin.nazri@yahoo.com

Friday, 12 August 2011

Bagaimana Mengenal Vitamin Semulajadi?



Bagaimana Mengenal Vitamin Semulajadi

credit to mommy lina

Vitamin semulajadi yang paling asli semestinya boleh didapati daripada makanan yang lengkap, namun bagaimana dengan vitamin semulajadi dalam bentuk pil? Di manakah buktinya ia adalah vitamin semulajadi?

Ya, ia boleh didapati pada labelnya.

Pada botol vitamin Shaklee terdapat label tentang bahan-bahan yang digunakan untuk membuat satu-satu vitamin. Lihat pada : OTHER INGREDIENT.

Secara amnya, bahan-bahan yang digunakan untuk membuat vitamin Shaklee (dan boleh dirujuk untuk memastikan vitamin lain adalah semulajadi) adalah:

B COMPLEX – yis, bran, beras, kacang soya

VITAMIN C – rosehips, grapefruit, beri acerola, buah2 sitrus

VITAMIN D – ikan, yis

VITAMIN E – minyak sayuran, minyak dedak gandum, tocopherols, d-alpha tocopherols

Pendek kata, perlu lihat pada label tentang bahan-bahannya sebelum memilih vitamin terbaik.

Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau. Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms di 019-5257274 atau pm saya di facebook Kikin Nazri.

Wednesday, 10 August 2011

Panduan Penyimpanan Susu Ibu

Sebelum anda membuat persiapan untuk mengetahui tentang penyimpanan susu ibu, anda perlu tahu dulu istilah-istilah yang digunakan untuk susu ibu itu sendiri. Antaranya yang penting ialah:

  • EBM - express breast milk
  • FRESH EBM - susu yang baru diperah
  • CHILLED EBM - susu yg sudah diperah, dan disejukkan di dalam peti ais (bukan di rungan beku / freeze). Ia akan membentuk 2 lapisan (BUKAN BASI YE...)
  • FROZEN EBM - susu yang dibekukan.
  • THAWED EBM - susu beku yang telah dicairkan, dan tidak boleh dibekukan semula setelah dicairkan.

Bekas Yang Sesuai Digunakan

1. Bekas kaca (the best), tetapi sukar dikendalikan dan perlukan kos yang tinggi.
2. Bekas plastik atau botol susu (BPA FREE).
3. Bekas plastik berbucu keras seperti tupperware.
4. Bekas dadid - boleh digunakan sehingga 3 kali SAHAJA.
5. Breastmilk storage dlm bentuk liner khas untuk penyimpanan EBM.

Kadar / Tempoh Ketahanan Susu Ibu

1. Suhu Bilik
  • Bilik tak de aircond (suhu antara 25C - 37C) - tidak lebih 4 jam.
  • Bilik ade aircond (suhu antara 15C - 25C) - antara 6-8 jam, dimana suhu perlu stabil, maksudnye aircond sentiasa 'on' sepanjang masa.
2. Dalam Fridge/Freezer

  • Cooler bag/box - tahan antara 12 - 24 jam.
  • Peti sejuk 2 pintu - bahagian beku (suhu antara -18C - -20C), boleh tahan hingga 3 bulan, bahagian pintu bawah ( suhu antara 0C - 4C), boleh tahan 3-7 hari (sebelum  dibekukan) dan 24 jam (selepas dibekukan).
  • Peti sejuk 1 pintu - bahagian beku, 2 minggu
  • Freezer - tahan antara 6 bulan 


Kaedah Penyimpanan

1. Pastikan kuantiti mencukupi setiap kali penyusuan. Contohnya, jika bayi minum 2oz tiap kali penyusuan, letakkan susu sebanyak 2-3 oz bagi setiap bekas.
2. Simpan di dalam bekas yang bersih dan tertutup.
3. Labelkan bekas dengan tarikh dan masa perahan dilakukan.
4. Simpan di dalam peti sejuk, di bahagian paling atas dan paling dalam peti sejuk bagi memastikan suhunya lebih stabil.
5. Jika susu ingin dibekukan, pastikan bekas tidak diisi terlalu penuh, maksudnye ada ruang untuk pembekuan susu berlaku.

EBM Basi???

EBM tidak mungkin akan basi, jika anda mengambil langkah2 penjagaan dan penyediaan dengan kaedah yang betul. Sewaktu penyimpanan berlangsung, mungkian akan berlaku perubahan dari segi warna dan rasa. Tetapi itu tidak bermakna ebm anda basi.Asalkan anda menjaga kebersihan sewaktu pengepaman atau perahan, menyimpan ebm dengan cara yang betul, memanskan ebm dengan cara yang betul, maka insyaAllah akan mengelak terjadinya ebm basi.

Jadi, ingatlah bahawa susu ibu adalah yang terbaik untuk anak anda.


credit

Testimonial~Seminggu Consume ESP dan Ostematrix dah boleh buat stok EBM.

Syukur kepada Allah.. Semakin ramai ibu-ibu yang menyusukan anak mendapat manfaat setelah mengambil ESP dan anda boleh tambah Ostematrix (kalsium) jika mengalami masalah susu drop semasa period.

Jum dengar apa kata ibu ini.


Alhamdulillah smgu gnakan set b+esp dh bole buat stok ebm tok amani..b4 dis pam hari ni utk bekalan amani ke bs tok esoknye..amazing arini bru sekali pump di ofis dpt 8oz. Alhamdullillah

Namun harus diingat Konsep Penyusuan (Supply on Demand) harus di buat yer. Jangan harapkan dengan milk booster semata-mata :)

credit 

Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau. Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms di 019-5257274 atau pm saya di facebook Kikin Nazri.

Monday, 8 August 2011

Testimonial ~ Berpuasa Namun Susu Tetap Mencurah-Curah!

credit to Mommy Icha
Seringkali saya berpesan kepada customers baru saya yang mereka harus sematkan dalam minda dan jiwa mereka bahawa konsep asas penyusuan susu ibu ialah SUPPLY Vs DEMAND. Jika konsep yang asas ini mereka fahami dan amalkan inshaALLAH, mereka pasti berjaya dalam breastfeed journey mereka.

Then, apa pula gunanya saya memperkenalkan suplemen-suplemen Shaklee ini? Asasnya, pengambilan suplemen membantu tubuh kita untuk kekal bertenaga, sihat dan ceria, which is, sangatlah mustahak bagi seorang wanita yang menyusukan anak untuk mempunyai tiga faktor ini ~ bertenaga, sihat dan ceria.

Benar, kami ada menyediakan alfalfa dan ESP sebagai milk booster, namun saya lebih selesa mengatakan bahawa alfalfa dan ESP ini membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu. Maksudnya, anda amalkan pengambilan suplemen Shaklee secara konsisten, kerap mengosongkan breast dan patuhi diet yang sihat, susu yang dipam, diperah mahupun diberi fresh dari kilang kepada bayi akan cepat terganti.

Okeh. Saya sebenarnya nak share satu testomoni harini.


Noted tak yang Puan Adilah beritahu " Saya telah tambahkan sesi mengepam"?

Suplemen Shaklee yang mana Puan Adilah amalkan? --> Set B + ESP + Performance Drink

Jadi, patuhi konsep SUPPLY Vs DEMAND ini dengan sesempurna yang mungkin. Bagi yang mula rasa yang susu mula merudum, cepat2 amalkan Power Pumping (sila PM saya untuk konsultasi tentang Power Pumping) di samping mematuhi 3 perkara penting ini.

1. Pam/ perah susu setiap 2, 3 jam sekali semasa di ofis. Atau diringkaskan minimum 6 kali sehari tidak termasuk sessi direct feeding bersama bayi. Bagi ibu2 EP (Exclusive Pumping), pastikan anda pam dalam jumlah 8 - 12 kali sehari.

2. Minum air tidak kurang 3 liter sehari. Untuk bulan puasa ni, amat digalakkan anda mengamalkan minum Performance Drink untuk mengelak dehidrasi. Minuman tenaga tanpa gula ini akan memastikan akan kekal cergas sehingga tiba waktu berbuka.

3. Doa yang berterusan. Samada anda Muslim atau Non-Muslim, yakinlah dan positif selalu dengan diri sendiri.


Selamat berjaya!

P/S :  Jangan lupa hubungi saya secara personal untuk mendapatkan harga istimewa suplemen Shaklee :)

Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau. Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms di 019-5257274 atau pm saya di facebook Kikin Nazri.

Saturday, 6 August 2011

Vitamin C Shaklee

Vitamin C atau Asid Askorbik amat bermanfaat pada kesihatan manusia. Semua orang tahu bahawa Vitamin C boleh membuatkan kulit menjadi cantik dan licin. Benarkah begitu?
  • Vitamin C membantu pembentukan kolagen iaitu sejenis protein yang menyusun tubuh manusia. Kolagen adalah struktur yang terlibat dalam pembinaan tulang, gigi, sendi, otot dan kulit. Perkataan kolagen itu sendiri berasal dari Yunani yang bererti lekat atau bersifat sebagai pelekat.Sebab itulah si pengamal akan mendapati kulitnya lebih licin, tegang dan cantik, dan luka cepat sembuh kerana ia membentuk perhubungan tisu badan yang kuat.
  • Vitamin C menjaga salur darah agar tidak mudah pecah, mencegah pengerasan salur darah, membantu proses metabolisma kolesterol iaitu pembentukan asid hempedu yang penting dalam proses pemecahan lemak. Sebab itulah mereka yang menghidap darah tinggi amat digalakkan mengambil vitamin C bagi mengelakkan stroke dan jantung tersumbat.
  • Detoksifikasi. Vitamin C berupaya mencantumkan bahan logam berat seperti plumbum, raksa, arsenik dan lain-lain toksik menjadikan ianya tidak bahaya pada buah pinggang dan dapat dinyahkan daripada badan dengan lebih mudah. Mereka yang merokok patut menjadikan vitamin C sebagai kawan baik kerana ia dapat membersihkan darah dan mengelakkan buah pinggang anda daripada mengalami kerosakan yang teruk.


  • Vitamin C juga berperanan dalam pengeluaran hormone antistress dan interferon (hormone fungsi imun). Mengikut doctor Bruce Miller, the more you stress the more you need vitamin C. Kita tahu bahawa stress boleh memusnahkan vitamin C dan oleh kerana kekurangan vitamin C sistem keimunan kita menjadi lemah dan mudah diserang penyakit.
  • Penyakit skurvi adalah akibat kekurangan vitamin C. Sesiapa yang mengalami pendarahan pada badan, lebam-lebam, gusi mudah berdarah, gigi mudah tercabut dan luka lambat sembuh, pendarahan dalam otot dan sendi adalah disebabkan kekurangan vitamin C. Jelas sekali vitamin C adalah umpama gam yang melekatkan sel-sel lalu menjadikan tisu-tisu dalam badan kita tidak mudah koyak atau terluka. Mereka yang sedang sakit adalah disarankan mengambil vitamin C pada dos yang lebih tinggi bagi mempercepatkan proses penyembuhan,
  • Kita digalakkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran lima kali sehari. Namun kekangan masa dan tekanan kehidupan masa kini menyebabkan vitamin C tidak dapat diserap oleh badan secara optimum dan lebih banyak keluar melalui air kencing. Menurut Dr Bruce Miller, dos yang dicadangkan ialah 500mg sehari iaitu bersamaan 7 setengah biji Oren. Jika kita mampu, tidak perlulah menelan pil tetapi jika sebaliknya adalah dinasihatkan agar mendapatkannya dalam bentuk tablet. 

Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau. Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms di 019-5257274 atau pm saya di facebook Kikin Nazri.

Testimonial ~ Susu Mencurah-Curah Walaupun Berpuasa



Sekadar perkongsian ringkas dan mudah2an memberi manfaat kepada semua ibu yang berpuasa.

Perasan tak apa yang beliau lakukan untuk membanyakkan susunya?

" Saya telah tambahkan sesi mengepam"


Apa yang beliau perolehi hasil kesungguhan beliau?

" Di bulan puasa ini saya amalkan ESP + PD + set B. Ya ALLAH! mencurah-curah susu. Menangis saya kerana kesabaran saya membuahkan hasil akhirnya. Alhamdulillah..."


Nak berjaya dalam penyusuan tidak semudah ABC...perlu kesungguhan, kesabaran dan sifat istiqamah. Maka ibu-ibu yang sedang berusaha , amiklah iktibar dan semangat puan ini. Mudah-mudahan usaha diberkati dan hasil diperolehi seperti yang dihajati. Amin.


Credit to www.anakkuwiraku.com


Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau. Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com atau sms di 019-5257274 atau pm saya di facebook Kikin Nazri.

Thursday, 4 August 2011

Khas Untuk Ibu2 Menyusu, 11 Tips Rahsia Dalam Meneruskan Cabaran Penyusuan di Bulan Ramadhan


1. Kerapkan Menyusu / Mengepam
  • Susukan bayi sekurang-kurangnya setiap 3 jam pada siang hari. Jika bayi tidur lebih daripada 3 jam, kejutkan dia untuk menyusu. Pada waktu malam pula, kejutkan bayi untuk menyusu tambahan terutamanya jika dia tidur lebih daripada 4-5 jam.
  • Perah setiap 3 jam. Jika bayi mahu menyusu ketika memerah, berhenti. Susukan dia dan kemudian sambung semula sesi pemerhan susu.
  • Percaya kepada konsep bekalan dan permintaan. Semakin kerap kosongkan payudara semakin banyak susu dihasilkan.
  • Kerapkan sesi pemerahan sekitar jam 12 tengah malam hingga 6 pagi. Ini kerana hormon prolaktin banyak dihasilkan ketika ini. 
2. Jangan Tunggu Payudara Penuh 

  • Ada sesetengah wanita suka menjadikan payudara penuh sebagai petunjuk bahawa bayinya perlu disusukan. Itu salah!
  • Yakinlah bahawa payudara sentiasa mengandungi susu dan apabila bayi disusukan, ia akan bekerja keras untuk menghasilkan lebih banyak susu.
  • Kajian menunjukkan bahawa tahap lemak dalam susu adalah lebih tinggi apabila tempoh antara satu penyusuan dengan yang lain adalah singkat. Ini bereti, jika anda menyusukan bayi beberapa minit selepas selesai menyusukan bayi (ketika anda beranggapan payudara "kosong"), dia akan memperoleh susu tinggi kandungan lemak yang dapat membantunya menambah berat badan.
3. Minum banyak Air
Pastikan anda minum banyak air sepanjang tempoh penyusuan mahupun pemerahan susu. Anda digalakkan minum 3.1 liter air iaitu kira-kira 13 cawan setiap hari.

4. Fikir Bayi Fikir Susu 
  • Ketika menyusu, belailah bayi. Amalan ini dikenali sebagai grooming. Langkah ini tanpa disedari merangsang penghasilan susu. Antara lain, di antara waktu penyusuan dan sejurus sebelum sesi penyusuan bayangkan bayi sedang menyusu di payudara anda. Cara ini, akan merangsang payudara untuk mengeluarkan lebih banyak susu.
  • Masa nak mengepam lihat ler gambar anak sambil berselawat & berzikir Ya Mattin...
5. Berdisiplin
Berdisplin ketika memerah susu. Jangan sesekali "ponteng" sesi pemerahan. Bila Hujung minggu jangan ponteng mengepam... masa hujung minggu la masa yang boleh untuk buat stok. Bagaimana? Guna tip no#6 dan no#7.

6. Tendum Pumping
Latih diri untuk menyusu dan perah susu serentak menggunakan pam payudara elektrik. 
 
7. Teknik Marmet

Jadikan teknik Marmet sebagai amalan wajib kerana ia terbukti boleh menghasilkan lebih banyak susu. Dengan hanya menggunakan pam, cuma 60 - 70% susu boleh dikumpul tetapi dengan teknik Marmet selepas menggunakan pam, ia dapat mengoptimumkan pengumpulan susu anda sehingga 100%. So lepas pump jangan terus cuci corong. Buat perahan guna tangan. Sangat membantu. Kalo dengan menggunakan pump dpr 3.5oz sebelah payudara, buat marmet bleh tambah jadi 4-4.5oz. Walaupun nampk sikit, tapi ada beza tuh... Ni based on pengalaman mommaMia yer...

8. Menyusu / mengepam Lebih Lama 
  • Jangan hadkan masa setiap kali menyusukan bayi di sebelah payudara mahupun mengepam. Biarkan dia menyusu sebelah bahagian sehingga puas sebelum menawarkannya menyusu di bahagian payudara yang lain. Ini akan memberinya peluang untuk mendapatkan susu berlemak tinggi (hindmilk). Jika anda terlalu cepat menawarkan payudara sebelah lagi, dia hanya mendapat foremilk, di mana hanya perutnya sahaja yang penuh tetapi tidak memberi kalori mencukupi untuk tumbesarannya.
  • Seeloknya jika anda mengepam, amik masa dlm 15-20 minit untuk sebelah payudara. Pastikan payudara benar-benar kosong selepas menyusukan bayi / selepas memerah bagi merangsang otak meghasilkan susu seterusnya. Ia dapat dipastikan dengan hanya titisan susu yang keluar.
  • Mengepam lebih lama juga bleh buat letdown 2-3x tau!! Tak percaya buat. Konsisten + disiplin + istiqamah
9. Penyusuan Malam 
Amalan menyusukan bayi di waktu malam sangat bagus kerana ia merangsang peningkatan susu. Ini kerana di waktu malam, anda berdua lebih relaks lalu membolehkan bayi menyusu lebih lama dan kerap. Penyusuan malam turut merangsang hormon prolaktin yang memainkan peranannya menghasilkan lebih banyak susu.

10. Urutan
Teknik urutan payudara yang betul akan membantu susu mengalir dengan lancar. Apatah lagi sewaktu anda mengalami bengkak susu ataupun sakit puting. Untuk itu, anda perlu menuam payudara dengan tuala yang telah direndam di dalam air suam. Anda boleh pelajari teknik mengurut menerusi www.breastfeeding.com.
 
11. Pengambilan suplemen
dibolehkan.. Antaranya...ESP (Energizing Protin Shaklee)


credit to MommaMia, beliau salah seorang dari puluhan jutaan ribu ibu menyusu diluar sana yg sedang berjuang di bulan penuh mulia ni.
 
Sekarang ada promosi HEBAT Vitamin C Shaklee tau.Anda boleh emel saya di syikin.nazri@yahoo.com, sms di 019-5257274

Monday, 1 August 2011

Testimoni~Kisah Ira Menggantikan Puasa selama SEBULAN

Salam semua..Harini hari pertama berpuasa..Susu tak drop? Tak penat ke? Nanti baby tak puas nyusu? Dan macam-macam lagi persoalan kan..Jangan bimbang..


Tahukah anda "Keperluan protien sangat perlu diutamakan kerana protien diperlukan untuk pertumbuhan dan pembesaran. Protien merupakan nutrien utama dalam pengeluaran susuibu maka keperluan protien oleh seorang ibu turut meningkat selain  keperluan vitamin dan mineral turut meningkat antara 25 hingga 50% sementara sesetengah vitamin seperti asid folik dan zat besi meningkat sehingga 100 hingga 300 peratus. "



Dan ini jawapannya, ESP! 



Risau penat yang melampau?Yelah..dahla puasa...nak menyusukan anak lagi..Tu belum time malam nak siapkan kerja rumah yang tak berkesudahan?Ada juga jawapannya. Performance Drink.
  •  OptiCarb pilihan eksklusif untuk tenaga yang berpanjangan
  • Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahidratan*
  • Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula dalam darah yang penting bagi tenaga, otot dan paras bendalir yang perlu bagi penghidratan yang wajar


Jum kita baca kisah Ira.
_______________________________________
 
Tahun lepas Syamimi lahir pada 1 Ramadhan. Malam sebelum puasa tu, memang saya dah ada sikit2 contraction. Tapi saya buat bodoh je sebab saya pernah dapat false alarm masa week 24. Masa false alarm tu, siap keluar darah lagi. Siap warded kat Columbia Asia lagi 3 days. Masa tu Allah saja yang tahu. Doa doa doa je keje saya. Sebab saya tak mau bersalin awal. Aiman pon beza 7 bulan je dengan adik dia yang kat dalam perut masa tu. Saya tak ready lagi untuk baby kuar. Masa tu, saya tetapkan jugak lagi consume vitamin Shaklee for preggy mommies termasuk ESP. Memang saya tak tinggal. Dan alhamdulillah everything kembali normal.

Malam satu Ramadhan tu, saya siap g rumah boss lagi sebab beliau celebrate birthday anak die sambil buat jamuan untuk preparation puasa esoknya. Hehe. Malam tu, saya sakit jugak..Tapi rasa macam sikit2..tapi mungkin ia kuat,cuma bagi saya ia sikit. Kena positive thinking masa tu. Konon2lah! Huhu. Aiman still direct feeding dengan saya masa tu. Pagi esoknya, saya siap2 nak g keje lepas ready sahur sume..Tapi hubby nampak saya macam menahan sakit. Tapi saya ckp ok je ni..huhu..dia cdgkan untuk saya amik MC hari tu. Mana boleh, ni 1st day puasa. Mesti semangat nak keje. Tiba2 nak amik MC plak..hihi..Tapi, pukul 7 masa nak kuar rumah, saya perasan sakit ni tiap 5 minit. So I knew that it is contraction!! So terus gtau my boss yang saya nak kena g Columbia Asia untuk buat check up pagi ni sebelum masuk ofis. Kalau takde pape,saya masuk ofis. Tak gtau lagi kat Kak Laily yang saya tengah contraction. Kang false alarm pulak. Huhu..

Sampai je kat Columbia Asia, saya dapat rasa contraction tiap 2 minit. Saya bgtau nurse kat kaunter tu. Terus dia cuak. Tapi saya relek je..Siap nak jalan naik atas lagi. Tapi dia tak bagi!! After checking my contraction level, dia cakap memang contraction. Dah selang 1 minit. Dia nak cek jalan saya..Saya cakap taknak sebab pose..nanti batalla pose saya..adeke boleh cakap camtu lagi masa tu..huhu..sayang kat pose lagi tuh..hehe..tapi last2 bagi je cek..rupanya dah 5cm..Huhu..tunggu doc aida datang..saya dah boleh deliver..G masuk labour room pon saya cakap nak jalan je..alhamdulillah saya berjaya deliver bersama hubby di sisi. Memang saya sahur minum 2 sudu ESP dan semua vitamin Shaklee masa tu selain daripada makanan2 lain especially kurma. Alhamdulillah dengan izin Allah ia membantu saya kekal bertenaga. 

Masa kak hawa datang visit saya lepas bersalin pon..dia cakap saya bertenaga tak macam orang bersalin. Seronok! Dahla dapat baby girl. So anak saya sekarang dah sepasang.:)

Actually saya nak cerita pasal saya menggantikan puasa sebulan tahun ni sebab berpantang bermula 1 Ramadhan tahun lepas. Walau pon saya berpuasa, susu saya tetap maintain. Saya sangatlah suka. Sebab susu saya ni je yang saya bagi kat anak saya Syamimi yang berusia 11 bulan. Tak bagi susu formula lagi. Saya tekad untuk continue bagi susu ibu untuk syamimi sampai 2tahun. Ni dia susu saya untuk satu hari pump kat ofis masa puasa.




Susu ibu untuk anakanda syamimi:)


Saya amalkan Performance drink,ESP dan Shaklee breastfeeding set serta osteomatrixuntuk memastikan saya boleh menggantikan puasa sebaik mungkin tanpa terlalu penat. Performance drink boleh mengurangkan dehydration badan kita sewaktu berpuasa. ESP kekal memberikan tenaga kepada kita sepanjang hari. Osteomatrix adalah kalsium yang boleh memberikan 100% keperluan kalsium yang diperlukan untuk badan kita. Begitu juga dengan vitamin Shaklee set breastfeeding. Ia mengandungi B compleks, Vitamin C, Vitalea dan Alfafa sebagai milk booster. Syamimi minum sikit pon memang dah kenyang sbb saya amik ESP..dalam sehari sekarang ni dia cuma minum 9 oz. Tupon dalam 3-4 kali minum. Yelah kan..syamimi pon dah start makan dah. 

Berminat mahu mencuba Shaklee? Boleh sms di 019-5257274 atau emailkan saya di syikin.nazri@yahoo.com atau pm saya di Facebook Kikin Nazri untuk mendapatkannya!

...Saya Suka Cantik & Sihat...