* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Wednesday, 17 July 2013

Sejarah Perkembangan Shaklee

Shaklee menghubungkan anda kepada hidup yg sihat.

1915
Dr Forrest C. Shaklee mencipta Vitalized Minerals iaitu salah satu multivitamin yang pertama di dunia.

1956
Dr. Forrest C. Shaklee menubuhkan syarikat berlandaskan philosophy of Living in Harmony with Nature®, yang komited dalam penghasilan produk untuk memperbaiki kesihatan manusia dan bumi.

1960
Shaklee memperkenalkan Basic-H ® Pembersih organik Pekat, pembersih pelbagai guna bukan toksik dan mesra alam yang pertama di dunia.

1961
Shaklee memperkenalkan Protein segera, salah satu daripada pengasingan protein soya yang pertama di dunia.

1972
Shaklee memperkenalkan salah satu detergen pakaian erbiodegradasi pertama di dunia, yang tidak mengandungi fosfat, nitrat dan borat.

1977
Shaklee tersenarai di Bursa Saham New York.

1981
Shaklee memperkenalkan sistem penghantaran siaran pertama berasaskan tumbuhan berterusan untuk Vitamin C.

1982
Shaklee menjadi syarikat Fortune 500.

1983
Lelaki Amerika pertama yang menawan Mt Everest tanpa oksigen tambahan telah dikuasakan oleh pemakanan Shaklee.

1986

 • Penerbangan tanpa henti ke seluruh dunia yang pertama pada Voyager telah dikuasai oleh pemakanan Shaklee.


 • Shaklee menyumbang sokongan dari segi kewangan dan pemakanan untuk ekspedisi pertama,yang direkodkan, ekspedisi ke Kutub Utara, yang diketuai oleh National Geographic explorer yang memenangi anugerah Penjelajahan kutub, iaitu penulis dan pendidik, Will Steger.


1987

 • Shaklee telah dipilih oleh Jacques Cousteau dan Cousteau Society untuk menyediakan produk pembersihan mesra alam untuk kegunaan di atas kapal-kapal penyelidikan mereka, Calypso dan Alcyone.


 • Daedalus Projek, penerbangan terpanjang berkuasa manusia merentasi Laut Aegean, telah menggunakan Shaklee Performance1989

 • Shaklee membantu membina sekolah dan klinik kesihatan dan menanam lebih daripada satu juta pokok di Asia melalui perkongsian dengan American Himalayan Foundation, sebuah organisasi yang dipengerusikan oleh Sir Edmund Hillary.
 • Shaklee menyumbang sokongan kewangan dan pemakanan untuk ekspedisi trans-Antartika yang diketuai oleh Will Steger, lintasan pertama Antartika dengan berjalan kaki, yang meliputi 3700 km.


1990

 • Shaklee tanpa toksik dan mesra alam, Basic-H ® dipilih sebagai salah satu produk rasmi pertama Hari Bumi.
 • Shaklee menerima Anugerah Family Circle Green-Chip sebagai salah satu daripada 10 syarikat yang paling mesra alam.
1991
Shaklee Household Cleaner dan Produk Personal Care dipilih untuk digunakan dalam Projek Biosfera 2 di Arizona.


1991
Shaklee memperkenalkan Basic-D ®, salah satu detergen pinggan mangkuk automatik. fosfat bebas yang pertama.

1992
Shaklee Cares ®, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang ditubuhkan dan komited untuk membantu rakyat yang terjejas secara langsung oleh bencana semula jadi dan kecemasan, serta kumpulan warganegara akar umbi yang bekerja di kawasan yang terjejas.


1993
Shaklee mula menyediakan minuman rehidrasi khas, AstroAide kepada angkasawan NASA.


1995
Shaklee memberikan sokongan kewangan dan pemakanan untuk Projek Artik Antarabangsa Ketiga diketuai oleh Will Steger, First Surface Crossing 2500 kilometer di Lautan Artik.
1996
Shaklee menaja atlet bertaraf dunia yang memenangi 8 pingat emas Sukan Olimpik di Atlanta. 
1998
Shaklee memperkenalkan penjagaan pemakanan berasaskan garis kulit (nutrition-based skin care lines), yang disokong oleh 8 corak dan satu juta dolar dalam kajian klinikal.

2000

 • Shaklee menjadi syarikat pertama di dunia yg mendapat Climate Neutral™ certification, yang disahkan bahawa Shaklee sepenuhnya mengimbangi pelepasan CO2, mengakibatkan kesan bersih sifar terhadap alam sekitar.
 • Shaklee membuka bangunan tenaga penjimatan hijau, dan memenangi anugerah World Headquarters building di Pleasanton, California.

2002
Shaklee menerima Anugerah Perlindungan Iklim Agensi Perlindungan Alam Sekitar.2003
Shaklee menyokong pembinaan turbin tenaga yang cekap untuk orang asli Amerika. Shaklee juga membantu menukar diesel bas sekolah di San Bernardino, CA untuk biodiesel bas sekolah.

2004
Roger Barnett menjadi Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Shaklee.
2004
Shaklee menaja kelas atlet dunia yang memenangi 15 pingat emas dalam Sukan Olimpik Athens.

2005
Shaklee memperkenalkan NutriFeron ®.

2006
 • Dr Wangari Maathai, 2004 Hadiah Keamanan Nobel Laureate, menjadi Duta Global bagi Pokok A Million A Million Dreams ™ kempen.
 • Shaklee powered Pasukan Ski AS dan Pasukan Snowboarding memenangi 10 pingat di Sukan Olimpik Musim Sejuk Torino.
 • Shaklee diadakan neutral karbon pertama persidangan pernah di San Francisco.
 • Shaklee telah dipilih sebagai Ketua AS Iklim EPA, berikrar untuk mengekalkan kesan bersih sifar terhadap perubahan iklim dan mengimbangi 100% daripada pelepasan gas rumah hijau melalui 2009.
2007
 • Shaklee adalah dipuji oleh Bill Clinton dan diiktiraf di Inisiatif Clinton Global untuk kepimpinan dalam mengimbangi pelepasan karbon dengan mewujudkan tenaga boleh diperbaharui di Afrika.
 • Shaklee memperkenalkan pengurusan berat badan barisan revolusioner dipanggil Cinch ™ dan rumah yang tanpa toksik dan semulajadi penjagaan talian dipanggil Dapatkan ™ Bersih.
 • Shaklee menjadi syarikat pertama di dunia untuk mengimbangi pelepasan karbon dengan menyediakan tenaga mampan ke kampung-kampung di Afrika dalam perkongsian dengan Milenium Promise.
2008
Shaklee memperkenalkan Vivix ®.

credit

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


*******************************************

Untuk konsultasi dan segala pertanyaan, anda boleh:

1. LIKE facebook fanpage  Cantik & Sihat (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)
2. PM saya di fb,  Kikin Nazri
3. Emel  syikin.nazri@yahoo.com
4. SMS/ WhatsApp saya di 019-5257274

No comments:

Post a Comment

...Saya Suka Cantik & Sihat...