* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Thursday, 27 September 2012

Vitamin Untuk Pelajar

Hari ni saya nak share sikit mengenai beberapa vitamin yang bagus untuk adik2 yang sedang belajar di sekolah mahupun di universiti, kolej dan sebagainya. Saya ada 2 orang adik yang masih menuntut di pengajian tinggi di UiTM dan UPM..seorang sedang mengambil diploma dan seorang lagi ijazah. 

Sebagai seorang kakak yang concern pasal adik2, saya bekalkan mereka beberapa jenis vitamin yang bagus untuk mereka yang sedang belajar. So far alhamdulillah ianya memang membantu. Saya faham sebagai student kadang2 rasa stress dengan assignment yang berlambak, study lewat malam, nak mengadap test lagi..pastinya letih badan, letih otak..sebab saya pun dulu student jugak kat UiTM..tapi masa tu saya tak jumpa lagi Shaklee ni..hihi

Jom kita kenali apa jenis vitaminnya.. :)

 
Omega Guard

Fungsi:

Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan  Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata yang perlu diperolehi melalui pemakanan.

Shaklee OmegaGuard
TM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA. 
Dalam bahasa yang mudah pengambilan Omega Guard dapat membantu kita untuk meningkatkan kecerdasan otak, mudah mengingati dan lebih fokus.

Lecithin

Fungsi:

Kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf.  Soya lecithin merupakan sumber utama kolina.
Lecitin meningkatkan bekalan cholin dan acethylcholine.Acethylcholine penting untuk fungsi otak - berfikir, ingatan, konsentrasi, menentukan kita berdiri, berlari, makan, bercakap, tidur, penghadaman dan lain-lain. Acethylcholine merupakan sejenis neurotransmitter yang terlibat dalam penerimaan, penyimpanan dan penghantaran maklumat yang betul ke otak. Jika bekalannya cukup, maka fungsi-fungsi ini dapat dilakukan. Jika tidak fungsi itu akan tergugat.30% otak adalah terdiri daripada lecitin, manakala 70% lemak di hati adalah lecitin.

Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi  daripada kacang soya. Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530mg lecithin.  Tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna atau bahan pengawet tambahan. 

B Complex

Fungsi:

Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu pelajar berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik pemikiran & daya menumpuan akan lebih baik. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah yang cantik berseri dan tidak kusam.

Kredit : Sis Laila
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.   


*******************************************
Untuk konsultasi dan segala pertanyaan, anda boleh:

1. LIKE facebook fanpage  Cantik & Sihat (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)
2. PM saya di fb,  Kikin Nazri
3. Emel  syikin.nazri@yahoo.com
4. SMS saya di 019-5257274.    No comments:

Post a Comment

...Saya Suka Cantik & Sihat...