* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.*

Friday, 9 March 2012

Boleh Ke Ambil Pelbagai Vitamin?

"Kau makan vitamin? Kau tak takut overdose ke? Bahaya tau" kata Nora kepada Bedah.Benarkah pengambilan suplemen boleh menyebabkan overdose yang memudaratkan kesihatan?

OK mula2 kita kenali dulu apakah itu RDI. RDI adalah Reference Daily Intake sebagai guideline untuk pengambilan makanan harian kita. Dalam RDI ada pelbagai elemen, dan untuk benchmark orang sihat, RDA (Recommended Dietary Allowance) digunakan sebagai penanda aras agar kita tidak malnutrisi - tidak terlalu kurang atau terlalu lebih.Rajah di atas menunjukkan RDA yang berada pada paras terendah dalam julat nutrisi optimum. Diet orang biasa kebanyakannya berada dalam julat 'marginal' dan pengambilan suplemen membantu tubuh untuk mendapatkan nutrisi ke peringkat RDA.

UL atau Tolerable Upper Limit adalah jumlah nutrisi yang boleh diterima tubuh sebelum ia mengalami overdose yang menyebabkan toksik.

Jadi dengan pengambilan vitamin dan mineral mengikut saranan tidak akan menjadikannya toksik. Kecuali bila badan mempunyai masalah untuk menggunakan vitamin atau mineral tersebut, ia mungkin memberi kesan yang tidak elok.

Hakikatnya zaman ini memerlukan sokongan dari suplemen memandangkan produk makanan mengalami kehilangan nutrisi dan pencemaran alam merosakkan tubuh kita dengan bertambahnya radikal bebas.

Sebenarnya suplemen kini bukan lagi pilihan tapi keperluan.

*******************************************
Untuk konsultasi dan segala pertanyaan, anda boleh:

1. LIKE facebook fanpage Cantik & Sihat (anda mungkin bertuah memenangi hadiah dari saya dengan hanya perlu LIKE sahaja)
2. PM saya di fb, Kikin Nazri
3. Emel syikin.nazri@yahoo.com
4. SMS saya di 019-5257274. 

No comments:

Post a Comment

...Saya Suka Cantik & Sihat...